Documentaire Foto-Eddy

10 december 2013
http://persmuseum.nl/documentaire-foto-eddy/

Kleine collage van foto's van Eddy de Jongh

In Het uur van de wolf is vanavond (10 december 2013) de documentaire Foto-Eddy te zien. Foto-Eddy geeft een kijk in het turbulente leven van persfotograaf Eddy de Jongh (1920-2002). Van 29 november 2013 t/m 19 januari exposeert het Persmuseum verschillende foto’s uit zijn werk. In de documentaire zoekt maker en zoon David de Jongh in het persoonlijke archief van zijn vader met duizenden negatieven en ontdekt nog onbekende fotoreportages uit de jaren vijftig en zestig. David spreekt met familie, ex-vrouwen en oud-collega’s over Eddy en zijn werk. Via deze gesprekken achterhaalt David uiteindelijk hoe Eddy als enige van zijn Joodse gezin de Tweede Wereldoorlog overleefde en wat voor een persoon hij was voor zijn omgeving.

Eddy de Jongh heeft duizenden foto’s gemaakt tijdens zijn carrière als persfotograaf bij verschillende titels: Vizier, Eva, Vrij Nederland, Nieuwe Revu en Het Parool. Aan het eind van zijn carrière focust hij zich op portretfotografie, voornamelijk voor het NOS-journaal.

Als voorproefje de trailer.

Het uur van de Wolf, uitzenddatum: dinsdag 10 december 2013 – 23.00 uur op Nederland 2.

FOTO-EDDY gaat tijdens IDFA 2013 in première en dingt mee naar de IDFA Award for Dutch Documentary. Bezoek  hier de website van de documentair. Deze documentaire kwam tot stand met een bijdrage van het Mediafonds.