Peter van Straaten-expositie ‘Er verandert niks hoor!’

9 februari 2017
http://persmuseum.nl/er-verandert-niks-hoor/

Op 2 maart a.s. opent in het Persmuseum de expositie ‘ER VERANDERT NIKS, HOOR!’ Peter van Straaten, dé tekenaar van het gehannes en gedoe

In aanloop naar de verkiezingen toont de expositie veel politieke tekeningen, waaronder klassiekers over Lubbers, Wiegel en Balkenende. Van Straaten was vanaf het begin betrokken bij de oprichting van het Persmuseum in 2001 en gaf veel politieke tekeningen in bewaring. Maar liefst vijf keer won hij de Inktspotprijs voor de beste politieke prent. De winnende tekeningen krijgen een speciale plek in de expositie, net als de allereerste politieke prent die Van Straaten in 1969 voor Vrij Nederland tekende.

Naast dit belangrijke deel van zijn oeuvre zal er veel ander werk te zien zijn, zoals Vader en Zoon, Het Dagelijks Leven, Agnes en de allereerste tekening in het Parool, uit de tijd dat hij reportagetekenaar was.

Vlak na het overlijden van Peter van Straaten in december 2016 stelde het Persmuseum een kleine hommage samen. Uit de grote belangstelling bleek eens te meer hoezeer het publiek geniet van zijn werk.

Op donderdag 2 maart a.s. vanaf 17:30 uur zal Willem van der Does, Hoogleraar Klinische Psychologie aan de Universiteit van Leiden, iets vertellen over het eredoctoraat van Peter van Straaten. Daarna zal  tv-maker, cabaretier, kenner van de politieke prent en schrijver Kees van Kooten de officiële opening verrichten.