http://persmuseum.nl/expositie/carmiggelt-chroniqueur-dagelijks-leven/
diverse omslagen van Carmiggelt door verschillende illustratoren.
Carmiggelt Parool
Omslag Allemaal onzin (omslagtekening Ies Spreekmeester)

Carmiggelt, chroniqueur van het dagelijks leven

8 november 2013 t/m 16 maart 2014
Zeeburgerkade 10, Amsterdam

100 jaar Simon Carmiggelt, journalist en columnist.
Meer dan tienduizend Kronkels schrijft Simon Carmiggelt in zijn ‘lijfblad’ Het Parool: liefdevolle waarnemingen van ontmoetingen met de meest uiteenlopende mensen, gekleurd door een weemoedige ondertoon. Hij krijgt in 1974 de P.C. Hooftprijs maar is zichzelf altijd als journalist blijven beschouwen: ‘…ik schrijf elke dag in die krant omdat die krant dat aan mij gevraagd heeft. […] als je bereid bent aan deze, op zichzelf absurde, discipline van een krant te beantwoorden ben je journalist.’
Het honderdste geboortejaar van deze chroniqueur van het dagelijkse leven is voor het Persmuseum reden om een tentoonstelling te wijden aan de grootmeester van de kleine stukjes op pagina drie van Het Parool.
Nam hij in zijn cursiefjes zelden een uitgesproken standpunt in, in zijn politieke activiteiten deed hij dat des te meer. Extreme politieke denkbeelden en totalitaire regimes waren hem een doorn in het oog. De expositie besteedt aandacht aan zijn betrokkenheid tijdens de Tweede Wereldoorlog bij het illegale blad Het Parool en aan zijn geëngageerde activiteiten, onder andere voor Amnesty International.
Natuurlijk komt ook zijn commerciële succes aan bod, met bundels als Kroeglopen waarvan honderdduizenden werden verkocht.
Verder is er aandacht voor Carmiggelts voorbeelden zoals Herman Heijermans, voor bewonderaars en navolgers als Sylvia Witteman en voor de samenwerking met illustratoren als Charles Boost.
Behalve boeken, pamfletten, tekeningen en kranten is er veel bewegend beeld te zien: Carmiggelt was een graag geziene gast op tv, waar hij zijn cursiefjes voorlas en soms zelf optrad in sketches of shows.


Andere exposities