Die von nebenan, tekeningen van Joep Bertrams in Münster

26 april 2017 t/m 28 mei 2017
Haus der Niederlande Münster

Tien jaar na de tentoonstelling Sprengstof aus Holland is Joep Bertrams terug in het Haus der Niederlande met een serie van ruim tachtig nieuwe tekeningen en animaties. Bertrams, al  jaren een van de belangrijkste cartoonisten van Nederland, was ruim twintig jaar huistekenaar van Het Parool. Dagelijks leverde hij zijn kijk op de wereld in zijn kenmerkende stijl. Tegenwoordig staan zijn politieke prenten in onder meer De Groene Amsterdammer,  enkele provinciale kranten en Courrier International. Met enige regelmaat verschijnt zijn werk in buitenlandse kranten als Le Monde, Süddeutsche Zeitung en Tagesanzeiger. In 2006 en 2015 won Bertrams de Inktspotprijs voor de beste politieke tekening van het jaar. Hij werd bij een groot publiek bekend door zijn animaties over de binnen- en buitenlandse politiek bij de actualiteitenrubriek Nova.

In de expositie Die von nebenan is een centrale rol weggelegd voor Angela Merkel. Als in een tijdreis neemt de tekenaar de beschouwer mee in een humoristische, maar ook niets en niemand ontziende rondgang langs tien jaar Duitse en aan Duitsland gerelateerde internationale politiek.

De expositie wordt op woensdag 26 april om 17.00 uur geopend door journalist Margriet Brandsma die vele jaren vanuit Berlijn het Duitse correspondentschap vervulde voor de NOS. Als kenner van onze oosterburen schreef ze diverse boeken, waaronder Het mirakel Merkel, over de opkomst van de machtigste vrouw ter wereld.

De tentoonstelling in het Haus der Niederlande duurt tot en met 28 mei 2017.

Haus der Niederlande
Alter Steinweg 6/7
48143 Münster
Openingstijden: maandag tot en met vrijdag 12.00 – 18.00 uur, zaterdag, zondag en feestdagen 10.00 – 16.00 uur.aff-munster170329-c1def400