http://persmuseum.nl/expositie/eppo-doeve-in-arti/
AVROBODE, 1963
Doeve aan het werk
TRIK -Doeve

Eppo Doeve in Arti

15 juni 2013 t/m 14 juli 2013
Arti & Amicitiae, Rokin 112, Amsterdam

‘Hij kon alles wat hij wilde, en wilde alles wat hij kon’ – Alexander Pola-

Het Persmuseum organiseert van 15 juni t/m 14 juli 2013 een grote overzichtstentoonstelling van het werk van Eppo Doeve in kunstenaarssociëteit Arti et Amicitiae in Amsterdam.

Eppo Doeve (Bandoeng 1907 – Amsterdam 1981) was misschien wel de bekendste en meest veelzijdige Nederlandse graficus van de vorige eeuw. Zijn verbluffende en zeer gevarieerde tekenwerk leverde hem de bijnaam ‘duivelskunstenaar’ op. Dat hij met twee handen tegelijk en op de kop kon tekenen droeg hier ook aan bij.
Tijdens zijn carrière, die bijna een halve eeuw omvatte, maakte Doeve talloze affiches, boekomslagen en illustraties. Hij ontwierp van alles; van postzegels en bankbiljetten tot muurschilderingen en toneeldecors. Grote bekendheid kreeg hij met zijn politieke spotprenten. Doeve kwam geregeld op televisie en had jarenlang samen met Alexander Pola een rubriek in Hier en Nu.
Vrijwel niemand kende echter de man achter het beroemde werk. Zijn heimwee naar het Nederlands-Indië van zijn jeugd hield hij voor zich. Dat gold ook voor de wens om te exposeren met zijn vrije werk. Meer dan dertig jaar na zijn dood komt er eindelijk een podium voor Doeves schitterende schilderijen en onnavolgbare doodles.

Dit eerste allesomvattende overzicht van Doeves werk toont naast de bekende affiches (voor o.a. Heineken, Artis en Philips) en spotprenten, ook veel onbekend werk zoals toneelontwerpen en erotische tekeningen.

Ter gelegenheid van de tentoonstelling verschijnt bij Elsevier een speciale uitgave over Eppo Doeve, samengesteld door Doeve-kenner Jop Euwijk. Deze bevat een ruim geïllustreerd biografisch portret van de kunstenaar en een mooie selectie van zijn werk, waarbij alle genres aan bod komen.

Bij de tentoonstelling in Arti is voor kinderen ook een gratis speurtocht te doen.

In het Persmuseum is nog tot september ‘Crisis in het Persmuseum’ te zien met politieke tekeningen van Doeve over de Nederlandse economie van 1932 tot 1981 die verbluffend actueel blijken.

De tentoonstelling in Arti et Amicitiae is mede mogelijk gemaakt door Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Theater Instituut Nederland, Reclame Arsenaal, Museum Enschedé, Prins Bernard Cultuurfonds Noord-Holland,  Fiep Westendorp Foundation,  Lucas Ooms-fonds, Het VSB-fonds en SNS Reaal Fonds.

Arti et Amicitiae

Rokin 112, Amsterdam
Openingstijden:
Dinsdag t/m zondag 12:00 – 18:00 uur

Doeve in Arti is helaas niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers, een trap leidt naar de eerste etage waar de tentoonstelling zich bevindt.


Andere exposities