Mini-expo over Vrij Nederland in het IISG

7 januari 2016 t/m 1 april 2016
IISG

In augustus 1940 verschijnt de eerste aflevering van Vrij Nederland. Nederland-Oranje. Tot december 1941 verschijnt het als maandelijkse stencil, vervolgens in een gedrukte versie. Vanaf 1944 verschijnt het, met enige onderbrekingen, wekelijks. Nu, 75 jaar later, stopt Vrij Nederland wellicht als weekblad, zo lieten directie en hoofdredactie. Of dat echt gaat gebeuren wordt de komende tijd in samenspraak met de redactie besloten.

Voor het Persmuseum aanleiding om op locatie van het Instituut voor Sociale Geschiedenis  een kleine selectie te tonen van de verschillende edities van 75 jaar Vrij Nederland. Deze mini-expositie bevindt zich op de eerste verdieping van het IISG aan de Cruquiusweg  en is tot begin april vrij toegankelijk van maandag-vrijdag, 9.00-17.00 uur.

Vrij Nederland_1e uitgave_Cover

De eerste aflevering wordt gedateerd 31 augustus 1940, de verjaardag van toenmalig koningin Wilhelmina. Door technische problemen bedroeg de oplage van de eerste aflevering van het gestencilde blaadje niet meer dan 130 exemplaren. Om de bezetter te misleiden staat in de rechter bovenhoek vermeld: oplage 1001! De tweede aflevering verschijnt in oktober in een oplage van 300 exemplaren en in november is de oplage van de derde aflevering inmiddels uitgegroeid tot 750 exemplaren. In december 1941 verschijnt de eerste gedrukte editie.