http://persmuseum.nl/expositie/yrrah-monumentaal-tekenaar-liefde-en-dood/

Yrrah. Monumentaal tekenaar van liefde en dood

12 mei 2017 t/m 18 juni 2017
Persmuseum

Onder het pseudoniem Yrrah bouwde Harry Lammertink (1932-1996) een oeuvre van zo’n 7000 tekeningen op, die onder andere werden gepubliceerd in Het Parool, Vrij Nederland en buitenlandse bladen als Die Zeit, The Observer en Playboy. Zijn werk laat een voorkeur zien voor de schaduwzijde van de mens. Op veel tekeningen worden dood en angst op monumentale wijze verbeeld vanuit een extreem laag standpunt. Vaak zijn er guillotines, galgen, elektrische stoelen en zolderbalken met een strop eraan te zien. Zijn werk werd, en wordt, regelmatig als choquerend ervaren en leidde tot lezersbrieven en zelfs strafklachten.

Peter van Straaten en Yrrah waren bevriend en werkten samen, soms zelfs met dezelfde pen en inkt. Hoewel heel verschillend in stijl en humor, past hun werk goed bij elkaar. Beide houden ze ons nog steeds een spiegel voor over hoe wij met elkaar omgaan, onze relaties, gezin, de kerk, politiek en maatschappij.

De kleine expositie over het werk van Yrrah die op donderdag 11 mei opent in het Persmuseum is dan ook een prachtige aanvulling op de succesvolle Peter van Straaten-tentoonstelling.


Andere exposities