Peter van Straaten overleden

9 december 2016
http://persmuseum.nl/peter-straaten-overleden/

foto: Els Timmermans

Het Persmuseum treurt om het overlijden van Peter van Straaten.

Het museum heeft altijd een bijzondere band gehad met de tekenaar. Hij was een graag geziene gast bij openingen en evenementen, al dan niet in het gezelschap van zijn vrouw Els.

Peter van Straaten was vanaf het begin betrokken  bij de oprichting van het  ‘Huis van de Politieke Prent’ en gaf al snel een grote hoeveelheid tekeningen in bewaring. Daarna kwam hij elk jaar wel een keer aanwandelen met een archiefdoos vol. Inmiddels bezit het Persmuseum een enorme Van Straaten-collectie.

Verscheidene exposities werden aan zijn werk gewijd, waaronder in 2002 de tentoonstelling Politieke Baasjes over zijn politieke tekeningen, in 2005, toen hij zeventig werd, een expositie met zijn favorieten en in 2012 de tentoonstelling Virtuoze tekenaars van het Nederlandse leven, waarin zijn tekeningen werden gecombineerd met die van zijn grote voorbeeld Jo Spier. Zijn werk was elk jaar te zien in de tentoonstelling Politiek in Prent en in 2011 in de expositie Verdachte Portretten over rechtbanktekeningen.

Toen hij in september van dit jaar voor de vijfde keer de Inktspotprijs won kon hij niet bij de uitreiking aanwezig zijn omdat zijn gezondheid dat niet meer toestond. Hij stuurde een briefje met daarin de opmerking “Ik ben helaas uitgewerkt”.

Wij zullen zijn markante persoonlijkheid en aanwezigheid missen.