Peter van Straaten wint Inktspotprijs

30 september 2016
http://persmuseum.nl/peter-straaten-wint-inktspotprijs/

03-11-15_peter-van-straaten_vluchteling1De Inktpotprijs 2016 is gewonnen door Peter van Straaten, met zijn tekening ‘Vluchtelingen’.

Het is de vijfde maal dat Peter van Straaten de Inktspotprijs wint – nooit eerder won iemand zo vaak deze prestigieuze prijs voor de beste politieke tekening van het jaar.
De winnende tekening verscheen op 3 november 2015 in de Volkskrant.

Peter van Straaten (81) kon zelf niet bij de prijsuitreiking aanwezig zijn – zijn gezondheid laat dat helaas niet meer toe. Van Straaten liet weten zeer vereerd te zijn met het winnen van de prijs.

Uit het juryrapport, tijdens de prijsuitreiking voorgedragen door juryvoorzitter Theodor Holman:
“Dit vonden we meteen een uitzonderlijke tekening.
De tekening is onmiddellijk veelzeggend, direct komisch en uiteraard zagen we het handschrift van een meester.
De schoonheid van deze spotprent zit hem in alles wat er juist wordt verzwegen en wat niet is getekend. Er wordt een gesprek gesuggereerd om die ene zin heen die de tekenaar wel citeert. Het is een alledaags tafereel. Hier zien we onze buurvrouwen, maar de winnaar heeft iets anders gezien en gehoord. Deze tekening schrijnt. Deze tekening doet pijn. Deze tekening zegt namelijk iets over ons; hij laat ons lachen en ons schamen tegelijk.”

De tweede prijs ging naar de Vlaming Geinz, pseudoniem Frits Deblieck, met zijn tekening ‘Brussel’. De derde prijs werd gewonnen door Cortés, met zijn tekening ‘Wir, Schafe…’.

Verder waren er nog eervolle vermeldingen voor Ruben Oppenheimer (‘Merkel Cabaret. Wir schaffen das!’), Marijn (‘de eeuwige voetbalvelden’) en Peter de Wit met zijn Sigmund (‘Plastic tasjes’; de tekening waar de jury “het hardst om moest lachen”).

Voor het complete juryrapport klik hier: JuryrapportPers Prent 2016Theodor Holman.pdf. De jury wisselt jaarlijks en bestond dit jaar uit Theodor Holman, Dominique van der Heyde en Ionica Smeets.

Klik hier om meerte lezen en de andere winnaars te bekijken.

Winnende tekening van Peter van Straaten in 1997

Winnende tekening van Peter van Straaten in 1997

Winnende tekening van Peter van Straaten in1994

Winnende tekening van Peter van Straaten in 1994

Winnende tekening van Peter van Straaten in 2010

Winnende tekening van Peter van Straaten in 2010

Winnende tekening van Peter van Straaten in 2003

Winnende tekening van Peter van Straaten in 2003

Save