Reizende expo Inktspot

9 december 2015
http://persmuseum.nl/reizende-tentoonstelling-inktspot/

130 inzendingen van 31 politiek tekenaars uit Nederland vormen samen de tentoonstelling Inktspot. Deze weerspiegelt de diversiteit van alle tekenaars en gebeurtenissen van het afgelopen politiek jaar. Van de streken van Poetin en Opstelten tot spraakmakende kwesties als Griekenland, de vluchtelingen en natuurlijk Zwarte Piet.

Veel aandacht ging dit jaar uit naar Charlie Hebdo. In de overzichtscatalogus INKTSPOT schrijft Niels Beugeling, voorzitter van de Stichting Pers & Prent: “Na alle tumult rondom Charlie Hebdo, prompt symbool van het vrije woord, snappen we al te pijnlijk nog steeds maar een heel klein beetje waar de wereld om draait. Want… wie zijn wij eigenlijk? Zijn we Charlie, of toch maar niet? Of zijn we Griekenland, inmiddels bekend als financiële ruïne. Of zijn we Zwarte Piet, of zijn we een reddingsboot in de Middellandse Zee, of zijn we gewoon onszelf –de ene dag vóór het ene, de volgende dag tégen het andere en vaak bezig met de beslommeringen van alledag.”

De reizende tentoonstelling is op de volgende plekken te zien:

  • Nieuwspoort, Den Haag. Van 28 september tot 13 november 2015
  • Openbare Bibliotheek Den Haag. Van 28 september tot 3 november 2015
  • Concordia Enschede. 26 januari tot 28 februari 2016
  • Dudok Arnhem. van 1 maart tot 4 april 2016
  • Persmuseum, Amsterdam. Van 7 april tot 8 mei 2016
  • Haus der Niederlande, Munster. 10 mei tot 12 juni 2016.

Winnaar van de Inktspotprijs 2014-2015:

Joep Bertrams - Onsterfelijk, 8 januari 2015, diverse binnen- en buitenlandse kranten en sites winnaar Inktspot

Joep Bertrams – Onsterfelijk, 8 januari 2015

Joep Bertrams met de tekening ‘Onsterfelijk’, op 7 januari 2015 gepubliceerd in diverse binnen- en buitenlandse kranten en sites.

Op dinsdag 29 september werd in Nieuwspoort Den Haag de Inktspotprijs 2014-2015 uitgereikt aan Joep Bertrams.

De jury over de winnende tekening: “…uiteindelijk overwint het vrije woord. Of beter nog in dit geval: het vrije potlood. Een krachtig en indrukwekkend statement, mooi en vakkundig uitgevoerd.”

Boek: Inktspot 2014-2015

omslag catalogus INKTSPOT tekening Bas van der Schot

Omslag boek Inktspot 2014-2015

De beste spotprenten van het politiek jaar 2014-2015

De aanslag op Charlie Hebdo heeft op een tragische manier de kracht van politieke prenten aangetoond. In dit getekende jaaroverzicht is als hommage aan het Franse tijdschrift een keuze uit de Nederlandse tekeningen opgenomen. Daarnaast krijgt de winnende prent van de Inktspotprijs, de prijs voor de beste politieke tekening van het jaar, een bijzondere vermelding.

Inktspot toont de beste politieke tekeningen van de bekendste Nederlandse tekenaars, onder wie Ruben L. Openheimer, Bas van der Schot, Joep Bertrams en Jos Collignon. Op scherpe en humoristische wijze brengen zij het nieuws voor het voetlicht. Alle thema’s die het jaar hebben bepaald komen voorbij. Soms genadeloos hard, maar altijd met een relativerende kwinkslag.

In de media:

‘Van Argibald tot Wolterink, liefst 31 tekenaars zorgden ervoor dat dit boekje met een gulle lach gevuld kon worden, waardoor je met plezier terugkijkt op een jaar dat het predikaat ‘plezierig’ niet verdient. En zeker niet voor cartoonisten.’
Jos van Waterschoot, Strip Tease op stripschap.nl