Topstuk Persmuseum in Berlijn

13 april 2017
http://persmuseum.nl/topstuk-persmuseum-berlijn/

Een van de topstukken uit de collectie van het Persmuseum verblijft op dit moment in Berlijn. Het geelkoperen beeldenpaar van de in Berlijn geboren beeldhouwer Rudolf Belling is uitgeleend voor een overzichtstentoonstelling in de Hamburger Bahnhof van het werk van de veelzijdige Duitser.

Belling maakte het werk in 1930 in opdracht van de Arbeiderspers. Het was bedoeld voor de leestafel in de hal van de Rode Burcht, het pand aan het Amsterdamse Hekelveld waar de redacties en drukkerijen van Het Vrije Volk en andere bladen van ‘de rode familie’ zetelden. Zoals op de foto te zien is waren ze eerst onderdeel van een groter geheel, dat ‘Gemeinsamkeit’ heette. Maar toen de krant verhuisde naar Rotterdam werden de man en vrouw losgekoppeld van de andere, inmiddels zoekgeraakte, onderdelen.

Belling’s werk werd door de nazi’s als Entartete Kunst beschouwd. Hij woonde een tijd lang is Istanbul en keerde pas in 1966 terug naar München. Zijn dochter, Elisabeth Belling, wilde haar vader graag ‘nach Hause bringen’ en is dan ook blij met deze Berlijnse overzichtstentoonstelling.

belling1

Mevrouw Elisabeth Belling bij het beeldenpaar van haar vader. Foto: Leo Pronk

belling2

SDAP’ers rond de leestafel in de Rode Burcht in 1932, met rechts Rudolf Belling

belling3