Carmiggelt

Affiche tentoonstelling CarmiggeltChroniqueur van het Dagelijks Leven. 100 jaar Simon Carmiggelt, journalist en columnist.

Meer dan tienduizend Kronkels  schrijft Simon Carmiggelt in zijn ‘lijfblad’ Het Parool: liefdevolle waarnemingen van ontmoetingen met de meest uiteenlopende mensen, gekleurd door een weemoedige ondertoon. Hij krijgt in 1974 de P.C. Hooftprijs maar is zichzelf altijd als journalist blijven beschouwen: ‘…ik schrijf elke dag in die krant omdat die krant dat aan mij gevraagd heeft. […] als je bereid bent aan deze, op zichzelf absurde, discipline van een krant te beantwoorden ben je journalist.

Nam hij in zijn cursiefjes zelden een uitgesproken standpunt in, in zijn politieke activiteiten deed hij dat des te meer. Extreme politieke denkbeelden en totalitaire regimes waren hem een doorn in het oog. Hij was tijdens de Tweede Wereldoorlog betrokken bij het illegale blad Het Parool en werkte aan geëngageerde activiteiten, onder andere voor Amnesty International. Daarnaast was Carmiggelt een commerciëel succes, met bundels als Kroeglopen waarvan honderdduizenden werden verkocht.

Terug naar overzicht