De Haagse jaren van Dolf Toussaint

De expositie ‘De Haagse jaren van Dolf Toussaint’ toont een selectie van de politieke en journalistieke portretten van fotograaf Dolf Toussaint (1924). Toussaint was in de jaren zeventig en tachtig de fotografische chroniqueur van het politieke bedrijf in Den Haag.

Even maakt de beschouwer van de foto’s deel uit van de behendige dans tussen politicus en journalist. Hij kijkt mee over de schouder van de fotograaf die zich een plek probeert te veroveren. Dolf Toussaint stortte zich altijd midden in het gewoel en portretteerde zo ook zijn eigen collega’s.

Opmerkelijk aan de politiek in de jaren zeventig was de steeds vrijere omgang van de bewindslieden en journalisten. Geen nietszeggende quotes in de wandelgangen, maar inhoudelijke discussies die zich soms zelfs tot in de banken van de Tweede Kamer voortzetten.

Zijn intuïtie vertelde Toussaint feilloos wanneer een situatie een mooie plaat zou opleveren, of zoals hij het zelf noemt: ‘Ik voelde het aan mijn water’. Politiek als strijdtoneel, van driftig gebarende en soms zelfs ruziënde politici in actie. Dolf Toussaint was een van de eerste fotografen die de politiek op deze manier in beeld wist te brengen.

© Het copyright van alle foto’s berust bij Dolf Toussaint.
Zonder schriftelijke toestemming is het niet toegestaan afbeeldingen van deze website te gebruiken.

Terug naar overzicht