No pictures!

Filmsterren, vorsten en staatshoofden, evenals beruchte criminelen, houden over het algemeen niet van plotseling opdoemende camera’s. De manoeuvres die mensen maken om foto’s te verhinderen leveren vaak boeiende en hilarische situaties op.

De speciaal voor deze gelegenheid bijeengebrachte reeks ‘heimelijk genomen’ foto’s uit de collecties van Nationaal Archief/Spaarnestad Photo biedt een inspirerende en opmerkelijke blik op het nieuws. Foto’s in de pers zijn niet meer slechts illustraties bij verhalen maar krijgen een eigen nieuwswaarde.

Betekenisvol is het in zwang raken van het ‘fotomoment’. Internationale filmsterren lassen het vaak in als ze interviews geven. In Nederland hanteert het koningshuis een strikt beleid als het om pers gaat, met geregisseerde plaatsen en tijdstippen voor het maken van foto’s. Wie zich niet aan de opgestelde mediacode houdt, kan vervolgd worden.

De expositie toont met een selectie van intrigerende en belangwekkende ‘verboden’ foto’s dat de inventiviteit van de fotograaf in bijna alle gevallen wint. SS’ers op weg naar het Auschwitzproces, verdachten die in een Amerikaanse rechtbank de fotograaf aanvallen en beroemdheden die door paparazzi worden belaagd; allemaal nieuws dat desondanks zijn weg naar de kijker vindt.

Website van het Nationaal Archief/Spaarnestad Photo.

© Collectie Nationaal Archief/Spaarnestad Photo. Zonder schriftelijke toestemming is het niet toegestaan deze te gebruiken. Voor meer informatie neem contact op met het Persmuseum.
Terug naar overzicht