Politiek TekenTalent 2014

Het Persmuseum organiseert jaarlijks de wedstrijd Politiek TekenTalent bij de jaarlijkse wisseltentoonstelling Inktspot. Deze wedstrijd wordt georganiseerd om leerlingen te stimuleren zelf bezig te zijn met het maken van politieke cartoons, en om de jonge aanwas van cartoonisten een podium te geven voor hun werk. Het is eigenlijk een  logische voortborduring op de Junior Inktspotprijs, waarbij tekeningen van de professionals beoordeeld worden door leerlingen.

De beste jongerencartoon wordt uitgekozen door een jury. De jury beoordeeld onder andere hoe nieuwswaardig het thema van de tekening is, de kwaliteit van de uitwerking, of er humor in zit, en of de cartoon de boodschap duidelijk overbrengt.

Ook dit jaar waren er weer zeer originele inzendingen, met prachtige symboliek en sterke teksten. Om recht te doen aan al dat prachtige werk is deze webexpositie online gekomen met een selectie van de beste tekeningen. De thema’s van de tekeningen kunnen als zeer volwassen worden aangemerkt. Bijvoorbeeld de kredietcrisis, Oekraïne en ISIS. Maar er waren er ook wat luchtiger zaken te behandelen: het gebruik van whatsapp, moeten kinderen straks vanaf 3 jaar al naar school, en de zwarte pietendiscussie.

 

Terug naar overzicht