Stripjournalistiek

De Expositie Stripjournalistiek, de tekenaar als verslaggever vond plaats op.

De getekende verslaggeving bloeit. Steeds vaker gaan tekenaars in opdracht van kranten, tijdschriften of NGO’s naar gebieden waar het crisis is, of naar plekken die om andere redenen interessant zijn. Met potlood en blocnote registreren ze gebeurtenissen die ze later, in de eigen studio, tot een reportage monteren. Slow journalism, maar wel met diepgang en reflectie, want wie dagen of weken bezig is zijn indrukken te verwerken, trekt geen haastige conclusies. De expositie geeft een overzicht van wat er in binnen- en buitenland gebeurt op het gebied van reportage drawing, graphic journalism, documentary illustration en observational cartooning. Vrij vertaald: getekende verslaggeving.

Er zijn papieren tijdschriften aan de getekende journalistiek gewijd, zoals The Cartoon Picayune en La Revue Dessinée, maar ook digitale platforms zijn actief: The Cartoon Movement en Symbolia.

  • Dan Archer maakt deze interactieve strip op The Cartoon Movement over The Nisoor Square Shootings (Interactive timeline comic about the Blackwater shootings in Nisoor Square, Baghdad in 2007)

Joe Sacco geldt als de pionier van de stripjournalistiek en bezoekt al twintig jaar de fronten van Palestina, Bosnië en Tsjetsjenië. Inmiddels heeft hij navolgers in meerdere landen, waaronder Olivier Kugler in Duitsland en Jeroen Janssen in België. Ook Nederland heeft zijn vertegenwoordigers, die elk een ander segment voor hun rekening nemen. Jan Rothuizen en Jules Calis ‘deden’ Irak en Afghanistan, de Mediaridders richtten zich op de Amsterdamse kraakbeweging. Floor Rieder puzzelt met vraaggesprekken en rechtbanktekenaar Aloys Oosterwijk verrijkt al jaren de krantenpagina’s met actuele tekenkunst.

Terug naar overzicht